Home / Srbija Danas / Počela Šabačka Čivijada

Počela Šabačka Čivijada

Šapčani su od davnina poznati kao Čivijaši. Već 48 godina u njihovom gradu održava se “Čivijada”- belosvetski vašar humora i satire. Oni koji su na svojoj koži osetili čivijaški humor, kažu da se u vreme Čivijade u Šabac ulazi na sopstvenu odrgovornost.Čivijaši se smeju i svetu i sebi. Kažu da materijala za humor i satiru ima više nego ikada, i da je  jedini lek za krizu i probleme širok osmeh.

Ovog septembra za tradicionalnu Čivijadu pripremljeno je tridesetak programa na različitim lokacijama i čak četiri karnevala sa rekordnim brojem učesnika.

“U Srbiji se narod deli na Šapčane i ostale”,  govorio je Kralj Milan Obranović, jer je u Šapcu voleo sve što je napredno za ono vreme, posebno kockarnice i kafane. Ni slutio nije da će mu baš u Šapcu prijatelji izvući čiviju iz točka, koja je potom postala simbol pobune protiv autoriteta.

“Tim svojim prijateljima ostao je neki novac dužan i dugo nije hteo da im vrati, pa su se oni organizovali i izvukli čiviju iz njegovog fijakera pri povratku za Beograd. Dolazi do nezgode, spade mu točak i kralj Milan se prevrnuo u kanal”, kaže Branislav Stanković, kustos Narodnog muzeja u Šapcu.

sabacka-civijada
Šabačka Čivijada 20016. Foto:Akord media.info

Gotovo pola veka, Čivijaši imaju svoju Republiku, pasoš i monetu, ali i predsedničke  izbore. Novi predsednik, karikaturista, Marko Somborac, Čivijašima ništa ne obećava. Sve što im nije jasno, kaže da će nacrtati. Njegove kolege, satiričari, uz crteže i tekstove za nagradni  konkursu, ipak su imale poruke za publiku.

“Ovo mi je deveta nagrada ovde. Svake godine učestvujem. Kao što  Pariz privlači umetnike, sa svih strana sveta, tako Mali Pariz karikaturiste i satiričare i svi vole ovde da dođu iz jednog jedinog razloga-zato što gaji taj duh satire i humora”, kaže Saša Dimitrijević, prva nagrada za karikaturu.

“Nagrada zaista znači, posebno kad ste mlad novinar. Mi koji smo učili od Aleksandra Tijanića, kako novinarstvo treba da izgleda, stalno nas je učio da pišemo što više i da se trudimo da to bude što bolje. Govorio je: “Čak iako ne uspeš, bar si pokušao! Ova nagrada je nagrada za jedan
pokušaj”, kaže Jelena Petrović, prva ngarada za satiričnu priču.

Ove godine, uz pomoć čivije, koja je ključ koji pokreće smeh, točak je simbolično pokrenuo najstariji Čivijaš, Ljubomir Marković koji tako sa sugrađanima proslavio 95. rođendan.

“Najveća sreća u životu! Da sam doživeo da dodjem da pokrenem točak u ovim godinama i želim svima da to dožive, još i više”, kaže Ljubomir Marković.

Ove godine, Čivijaši su uveli novi program-karneval trudnica i beba, da se pohvale podmlatkom, a u velikom medjunarodnom karnevalu učestvovaće tridesetak trupa iz 14 zemalja.

“Mislim da nema veselijeg grada u regionu u septembru od Šapca. To je posebna energija, puno osmeha na licima, svi smo motivisani na jedan poseban, čivijaški način”, kaže Raduško Janković, koordinator Čivijaškog karnevala.

U Turističkoj organizaciju kažu da o najvećem broju učesnika Čivijade do sada brine rekordan broj volontera, uglavnom srednjoškolaca, a svi smeštajni kapaciteti u gradu unapred su popunjeni.

Izvor: RTS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *